Κυριακή, Μαΐου 06, 2007

 

Νίκος Γκάλης (Nick Gallis)

Με αφορμή την βράβευση του Νίκου Γκάλη στα πλαίσια του final four 2007 στην Αθήνα , καλό είναι να θυμόμαστε τον μεγάλο αυτό Ελληνοαμερικανό παίχτη...






Νίκος Γκάλης
Ημερ. γέννησης 23 Ιουλίου 1957
Ύψος 1.85
Εθνικότητα Ελληνική
Θέση Γκαρντ
Τίτλοι 15

Ο Νίκος Γκάλης (New Jersey, 23 Ιουλίου 1957) είναι πρώην καλαθοσφαιριστής, σημαντική μορφή για την ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα.

Γιος μεταναστών με καταγωγή από τη Ρόδο, μεγάλωσε στην Αμερική. Εκεί ασχολήθηκε αρχικά με την πυγμαχία, αλλά γρήγορα τον κέρδισε η καλαθοσφαίριση, όπου σημείωσε αξιόλογες επιδόσεις με τις ομάδες των σχολείων του, στις οποίες συμμετείχε. Χάρη σε αυτές, έγινε δεκτός από την ομάδα Boston Celtics, αλλά προτίμησε να κάνει καριέρα στην Ελλάδα.

Υπέγραψε συμβόλαιο με τον Άρη Θεσσαλονίκης, με τον οποίο συνδέθηκε το όνομά του, και με τον οποίο κέρδισε 8 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα Ελλάδος και συμμετείχε σε τρία Φάιναλ Φορ. Αργότερα υπέγραψε συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, όπου έπαιξε μέχρι το 1995, κέρδισε ένα κύπελλο και συμμετείχε στο Φάιναλ Φορ του Τελ Αβίβ.

Το όνομά του έχει συνδεθεί με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μπάσκετ από την Ελλάδα το 1987. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους καλαθοσφαιριστές όλων των εποχών.

Μετά την απόσυρσή του από το άθλημα, ασχολήθηκε με τη δημιουργία επιχείρησης (κατασκήνωση για παιδιά στη Χαλκιδική).

* 1979-1992 Α.Σ. Άρης
* 1992-1995 Παναθηναϊκός


source : wikipedia.org

Ετικέτες , , ,


Comments: Δημοσίευση σχολίου



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?